Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Ráj pro kvasinky 

Teplé počasí, moře, sladké koktejly a sluncem provoněné ovoce zní přímo božsky nejen pro příslušníky lidské rasy. Rovněž kvasinky si takový režim rády nechají líbit. Tyto mikroskopické houby jsou součástí naší běžné mikroflóry (osídlení kůže, sliznic). Dobře se jim daří ve vlhkém prostředí, v teple a s dostatkem potravy – s cukrem. Pokud je ještě navíc oslabena imunita, kvasinkám v jejich množení nebrání už vůbec nic. Zvýšené množství cukru v krvi i moči u diabetiků a jejich snížená obranyschopnost vede k tomu, že se právě u nich kvasinkové (tzv. mykotické) infekce bohužel vyskytují velmi často.

Infekce na obzoru

Kvasinky nejčastěji napadají sliznice. Jejich destinací jsou ústa, u žen rodidla a pochva. Projevují se bělavým povlakem, svěděním, pálením až řezáním. Rizikem je šíření mykotické infekce dále do organismu – například do trávicího a dýchacího systému. Čím déle se kvasinka nechá bez léčby, tím je terapie svízelnější. Tyto mikroskopické houby jsou totiž schopny postupem času do sliznice prorůstat. Navíc se infekce s oblibou opakovaně vrací.

Obranné manévry 

Dobrá zpráva je, že existují jistá opatření, jak se kvasinkám vyhnout nebo riziko onemocnění snížit. Řiďte se následujícím:

  • Pečlivě hlídejte svou hladinu cukru a nehřešte. Cukr je přesně to, na co tyto parazitické mikroorganismy čekají.
  • Dodržujte pitný režim konzumací dostatečného množství neslazených nápojů.
  • Noste bavlněné prádlo, naopak se vyhýbejte syntetickým materiálům, u kterých hrozí zapářka.
  • Po koupání se vždy pečlivě osušte, a to i na intimních partiích. Nezůstávejte v mokrých plavkách a vždy se ihned převlékněte do suchého oblečení.
  • Pokud máte podezření, že trpíte mykotickou infekcí, vyhledejte svého lékaře co nejdříve.

(brbr)

Zdroj: 
https://consumer.healthday.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 11744
Naposledy navštívené dotazy
Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Hyperglykémie v otázkách a odpovědích

Pojem hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Normální hladina je 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nemá překročit 10 mmol/l. Vyšší hodnoty již znamenají stav, která u diabetiků představuje vážný problém.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Část populace je ohrožena cukrovkou 2. typu. Jak jste na tom vy?

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí diabetem 2. typu. Možná by bylo v souvislosti s vlastním zdravím vhodné zamyslet se nad tím, jak nemoc u dotyčného vlastně začala. Příklad špatné životosprávy a nezájmu o vlastní zdraví může být velkým ponaučením.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Přípravy na Vánoce: 7 tipů, jak ulevit duši i tělu

Vánoce jsou stresujícím obdobím nejen pro naše peněženky, ale také pro zdraví. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, intenzivně uklízíme a o klidu a pokoji můžeme jedině snít. Pokud se však budete inspirovat našimi radami, možná zvládnete a prožijete celé svátky lépe a snadněji.

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Těhotenský diabetes: ovlivňuje zdraví ženy i dítěte

Pokud jste přišla do jiného stavu, čeká vás během následujících měsíců spousta kontrol a prohlídek. Jednou z nich je i test na přítomnost tzv. těhotenské cukrovky. I když se vám může zdát zbytečným, je tento screening pro vás i vaše dítě nesmírně důležitý.

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo, sáhnete po něčem sladkém. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi však na náladě nepřidá. Naopak, dokáže psychické pohodě uškodit, a dokonce způsobit depresi.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Sváteční tabule diabetiků. Jak si užít Vánoce a neublížit si?

Vánoční hrozbou pro diabetiky není jen sladké cukroví, ale také velké množství alkoholu a tučných pokrmů. Právě na tato nebezpečí cukrovkáři často zapomínají. Přinášíme vám proto několik tipů, díky kterým si vánoční svátky užijete a přitom neublížíte svému organismu.

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Čtyři tipy, jak zabránit rozvoji cukrovky 2. typu

Dědičné předpoklady ani věk nikdo z nás změnit neumí. Přesto ale můžeme riziko rozvoje diabetu 2. typu podstatně snížit. Poradíme vám, jak na to.

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky

Umělá sladidla jsou jablkem sváru. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je považují za bezmála jedovaté. Jaký tedy mají tyto sladké náhražky cukru bez kalorií skutečný dopad na lidský organismus?

Nahoru