Dobrý den.Bydlím s kamarádkou,která má cukrovku.Jakože má 8,8 a moc se bojí,že se to zhorší.Omezuje cukry,jí celozrnné pečivo a když si dá čokoládu tak si dá potom citron-prý to pomůže srazit ten zvýšený index.Nenechá si to vzít a proto se radši zeptám já Vás za ni-je to pravda,že ten cukr se srazí tím citronem?A co pečivo?Musí být tmavé,celozrnné?Jak je to ze škroby v pečivu?Děkuji za pomoc při radách.S pozdravem
Dobrý den, k vaší první otázce - kyseliny (např. citrónová šťáva, ocet apod.) skutečně do jisté míry snižují glykemický index potravin a omezují tak rychlost vstřebání cukru do krve. Může být tedy vhodné přidávat jej do některých druhů jídel, aby vzestup glykémie po takovém jídle nebyl příliš prudký. Vaše kamarádka si to ostatně může ověřit pomocí glukometru. Konzumace čokolády u pacientů s cukrovkou není zakázaná, jen by její spotřeba neměla být příliš častá, snězené množství by nemělo být velké a mělo by být korigováno inzulínem (podle množství sacharidů v čokoládě obsažené), resp. započítáno při kalkulaci bolusové dávky inzulínu před jídlem. Co se týče vaší druhé otázky - diabetikům je skutečně doporučováno celozrnné pečivo, které obsahuje více složených sacharidů, které se v trávícím traktu pomalu rozkládají a pomaleji vstřebávají do krve (mají nižší glykemický index). Tedy glykémie po nich nestoupá příliš prudce. Navíc mohou obsahovat více vlákniny a vitamínů, dodávají větší pocit sytosti. Celozrnné pečivo však neznamená "tmavé na pohled". Někteří výrobci často obarvují pečivo ječmenem, karamelem, melasou či jinými barvivy, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Je třeba se podívat na obal nebo se např. zeptat v pekárně (obchodě), zda je v daném pečivu skutečně obsažena celozrnná mouka. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek. Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito a proto nemusí být celozrnné. Grahamové pečivo se vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub, které pečivu dodávají vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek.