S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.
Proč vlastně sladké tolik milujeme? Při jeho konzumaci se nám v mozku uvolňuje dopamin, chemická látka, která zprostředkovává pocity štěstí. A my chceme být šťastní. Přesto lze omezit pojídání sladkostí tak, abychom netrpěli.
- Začněte pomalu. Snižujte příjem cukru postupně. Začněte se slazenými nápoji, do čaje nebo kávy dávejte každý den méně cukru. Limonády a džusy řeďte vodou.
- Zkoumejte etikety. Pátrejte po skrytých zdrojích cukru, jako je například kečup, salátové dresinky nebo chléb a jiné pečivo. Čtěte složení potravin a vše, čemu nerozumíte, hledejte na internetu. Budete překvapeni, kolik cukru sníte i bez sladkostí.
- Nevynechávejte jídla. Hladovění způsobuje chuť na sladké, která se může stát nezvladatelnou. Jezte včas a rozumně.
- Zkuste pohyb. Projděte se nebo proběhněte, když to na vás přijde. Vědci dokázali, že cvičení může snížit chuť mlsat, protože v mozku vytváří endorfiny, které účinkují podobně jako dopamin.
- Poproste o pomoc. Pokud rodina chce jíst sladké, ať tak činí mimo vaše zorné pole. Když lákadla neuvidíte, nebude se vám po nich tolik stýskat.
- Vyhněte se nudě. Jde o jeden z nejznámějších spouštěčů mlsání. Pokud jste doma a odpočíváte, zkuste při tom plést, kreslit, číst nebo hrát hry. Všechno je lepší než stálé zobání dobrot.
- Vsaďte na náhražky. Mějte po ruce kousek ovoce, který zažene chuť na sladké. Pokud to bude banán nebo hroznové víno, moc vám to ale nepomůže, protože obsahují velké množství cukru. Lepší jsou jahody, ostružiny nebo borůvky, meloun, případně citrusy.
- Stanovte si pravidla. Například se rozhodněte, že dezert si dáte jen jednou denně. Budete se cítit volněji než pod absolutním zákazem a budete se mít na co těšit. Méně přísná pravidla lze také snáze dodržet.
- Žvýkejte. Žvýkačky bez cukru vám pomohou omezit chuť na jídlo.
- Čistěte si často zuby. I zubní pasta zahání chutě.
- Zaveďte „zkušební dobu“. Dostanete-li velkou chuť na sladké, zapněte si kuchyňskou minutku třeba na 20 minut. Pokud i po této době vaše touha trvá, dejte si něco malého. Zkuste třeba mraženou hořkou čokoládu. Vydrží v ústech déle a její chuť si lépe užijete.
(pez)
Zdroj:
www.healthmonitor.com
- Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit
- Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina
- Hyperglykemické kóma: strašák více tváří
- Hyperglykémie v otázkách a odpovědích
- I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě
- Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí
- Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!
- Jak urychlit uzdravení ran při cukrovce
- Jak vyzrát při cukrovce na infekce
- Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová
- Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou
- Jojo efekt: poučte se z chyb a zhubněte jednou provždy
- Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma
- Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém
- Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí
- Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe
- Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet
- Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!
- Kouření a diabetes – vražedná kombinace
- Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!