Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.
1. Ať žije pračlověk! Ale někde jinde.
- Paleodieta dostává jedničku za vysoký podíl zeleniny ve stravě, ale černý puntík za zákaz luštěnin a celozrnných obilovin. Proč se vyhýbat ječmenu a cizrně, které lidskému zdraví prospívají už 5000 let?
- Tato dieta ale selhává i jinak – maso a zelenina jsou dnes jiné a hladiny dodávaných živin se významně liší v náš neprospěch.
- Také myšlenka, že obilí a luštěniny nebyly součástí stravy lovců-sběračů, je již zcela vyvrácená.
2. Hlavní nepřítel lepek. Skutečně?
- Je pravdou, že lepek některým lidem problémy působí. V národech západního světa je takových osob přibližně 1 %. Jakýkoli jiný údaj je dezinformace.
- Viníkem nevolnosti po pečivu bývají častěji sacharidy zvané fruktany, které se nacházejí v pšenici a některých druzích ovoce a zeleniny. Problémem ale bývají i alergie na sóju nebo mléko.
- „Bezlepkový“ však vůbec nemusí znamenat „zdravý“.
3. Jedině syrové je zdravé. Ne vždy.
- Ani raw dieta není spásná, ačkoli jí musíme uznat jako plus vysoký podíl ovoce a zeleniny.
- Syrovost ale není nutná – záleží na tom, co do hrnce dáte. Vaření některých potravin zabíjí živiny, ale někdy je také uvolňuje, aby se staly stravitelnými. Studie dokazují, že vařená rajčata dodávají tělu více antioxidantu lykopenu, vaření brokolice v páře zase zvyšuje vstřebatelnost protirakovinných glukosinolátů.
- Abyste nepřišli ani o vitaminy B a C, je ideální míchat syrovou a vařenou zeleninu.
4. Bez cukru a bez škrobu? Námitka!
- Při hubnutí mohou být nízkosacharidové diety účinné, ale lékaři je nedoporučují držet po dobu delší než 6 měsíců. Některé z nich totiž prokazatelně zvyšují úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění a mohou mít za následek i nástup cukrovky.
- Co se obilovin týká, ve skutečnosti by měly tvořit základ naší výživy.
(pez)
Zdroje:
www.bordermail.com.au
- John M. Eisenberg Center for Clinical Decisions and Communications Science. Diagnosis of Celiac Disease: Current State of the Evidence. 2016 Jul 26. Comparative Effectiveness Review Summary Guides for Clinicians [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2007. Dostupné z www.ncbi.nlm.nih.gov PubMed PMID: 27583323.
- Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami
- Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín
- Luxujete v noci chladničku? Riskujete zdraví!
- Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?
- Mám diabetes. Takže co mi vlastně je?
- Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!
- Máte cukrovku? Určitě se zbavte cigaret!
- Máte podezření na cukrovku? Jděte na vyšetření co nejdříve!
- Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!
- Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl
- Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!
- Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí
- Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky
- Najít účinný lék na cukrovku může být věda
- Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá
- Nedá vám spát spánková apnoe? Víme, jak si s ní poradit
- Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!
- Nemůžete klidně spát? Příčinou může být cukrovka!
- Nová léčba diabetu a proč se jí nebát
- Nové léky na cukrovku sází na ledviny, navíc se po nich hubne