Dobrý den, prosím o nejvhodnější náhradní cukr pro diabetiky, Děkuji
Dobrý den, sladidla pro diabetiky nevhodná jsou cukr řepný a třtinový cukr, hroznový, melasa, med, sirupy (javorový, z agáve), obilné sladěnky. Naopak sladidla pro diabetiky vhodná jsou tzv. náhradní, umělá sladidla. Příkladem sladidel vhodných pro diabetiky jsou: steviosid, thaumatin, polyalkoholy - sorbitol, manitol, xylitol, sacharin, cyklamát, aspartam, sukralóza. Sladidla na našem trhu: - Neovlivňující glykémii (nekalorická sladidla): Dianer (sacharin), Irbis Sweet (aspartam), Syndi Sweet (aspartam, acesulfam) - Ovlivňující glykémii (kalorická sladidla): Fruktóza, Sorbit (sorbitol, sacharin). Použití fruktózy jako sladidla s ohledem na nepříznivý účinek na plazmatické lipidy není doporučeno. Osvědčenou alternativou umělých sladidel je Stévie. S pozdravem